Referitor la postarea aparută pe blogul dlui Striblea (link : http://www.striblea.ro/dezbaterea-pe-tema-gropii-de-gunoi-de-la-rudeni-statul-nu-stie-nimic/ )

Am citit comunicarea facută de dumneavoastră în urma întâlnirii avute la APM București de ieri și dorim să vă comunicăm că urmărim cu atenție îngrijorările dumneavoastră.

Se pare că găsirea ,,Calului Troian” la IRIDEX este complet falsă, inclusiv elucubrațiile Dlui Primar Tudorache expuse în publicația Primăriei Sectorului 1  ,,Capitala Capitalei” – numărul din august 2016, sub titlul: ,,S-au gasit 19 gropi poluante de gunoi la periferia Sectorului 1”, și începem prin a răspunde, pe această cale, dacă ne permiteți, din dorința de a clarifica afirmațiile  calomnioase ale Primăriei Sectorului 1, prin Primarul său, care conțin și răspunsuri la preocupările dumneavoastră.

Astfel, dorim să precizăm următoarele:

IRIDEX GROUP nu a dezvoltat ,,Groapa de gunoi” și instalațiile pentru tratarea și eliminarea deșeurilor !

Rămânem surprinși că după numeroasele comunicări făcute de IRIDEX către Primaria Sectorului 1 și după ani buni în Primărie, dl. Tudorache nu cunoaște un lucru elementar și anume :

Primăria Municipiului București și Consiliul General al Capitalei a dezvoltat în această zonă Depozitul de deșeuri și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, gestionat de IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT – câștigatorul licitației internaționale deschise, desfășurată în anul 1999.

Acest Centru și Depozit, a fost construit tocmai pentru preluarea și eliminarea deșeurilor din sectoarele 1 și 6, pentru a evita transportul prin tot Bucureștiul, spre alte zone. Fiecare din cele 2 sectoare, precum și zonele limitrofe, sunt deservite de un astfel de Centru.

Dl.Tudorache nu cunoaște că prin obligațiile Centrului suntem și Partenerii Primăriei Sectorului 1, fiind un parteneriat public-privat! Nu ne-am dezvoltat ,,de capul nostru” ci în conformitate cu legislația și țintele europene, pe care Primăriile trebuie să le îndeplinească în problema gestiunii deșeurilor.

Toate Raportările către Uniunea Europeană,  privind realizarea țintelor în acest domeniu, sunt realizate de Primăria Sectorului 1 prin IRIDEX GROUP.

Suntem singurul partener al Primăriei, toți ceilalți enumerați de dl. Primar sunt ,,afaceri pe cont propriu”, iar ,,grija” Primăriei Sectorului 1 a condus la proliferarea acestora și la zone pline de gunoaie din jurul sectorului.

Afirmatiile Dlui Primar Tudorache sunt gratuite și nefondate. Nicio măsuratoare nu a indicat depășiri de H₂S în zona depozitului IRIDEX sau la limita zonei de protecție a acesteia. Toate măsuratorile la care face aluzie dl.Primar Tudorache se referă la mirosuri măsurate și depistate în afara zonei de protecție în apropierea altor surse ori activități ce pot genera mirosuri. Toate, dar TOATE afirmațiile sunt false, în necunoștiință de cauză, gratuite, numai pentru a caștiga ,,capital de încredere”, dar niciodată, absolut niciodată, Dl.Primar Tudorache nu s-a deplasat la Centrul de Management al Deseurilor IRIDEX să constate pe viu activitatea de acolo, să se edifice asupra instalațiilor ce există acolo și să confirme sau să infirme reclamațiile cetățenilor și, mai mult, să dispună eradicarea celor ce s-au dezvoltat acolo cu activități ilegale – gen depozitări de deșeuri ilegale și altele.

Dl.Primar Tudorache face o altă gravă confuzieIRIDEX GROUP nu operează Incineratorul de deșeuri periculoase, spitalicești și instalația de sterilizare! Dar nici pe acestea nu le-a vizitat în functiune, pentru a-și da seama de situație.

Singurele persoane din Administrația publică locală, care au vizitat amplasamentul și au fost interesați de ceea ce se intamplă la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor IRIDEX, au fost reprezentanții USB din Consiliul local al Primăriei Sectorului 1 – Dna Armand Clotilde și Dl. Laurentiu Cristian Bufon. Aceștia au vizitat mare parte din instalații, au constatat tehnicitatea acestora și lipsa oricărui miros.

Pentru a veni în întâmpinarea întrebărilor permanente pe care și le pun oamenii, am dori să răspundem :

  1. Depozitul de deșeuri este izolat la partea inferioară cu o geomembrană ce nu permite contaminarea apelor freatice – sunt un număr de puțuri de control periodic al apelor freatice. În zona de deversare a apelor epurate există o floră și faună vie, activă ( pești / rațe etc.) !
  2. Apele uzate din capătul depozitului sunt captate într-o rețea de drenaj și conduse către stația de epurare.
  3. Gazele de depozit sunt colectate prin puțuri, se absorb prin vacuumare și sunt îndreptate către instalațiile de ardere, unde conținutul de H₂S din ele este distrus. Nu există emisii de H₂S în urma arderii (prezentăm scrisoarea fabricantului instalației).
  4. Zonele de depozitare sunt restrânse iar mirosurile sunt eliminate în zona de protecție (1 km).

Este important de menționat :

  • Iazul în care noi deversăm apele epurate, trăiesc pești, păsări – apele freatice din puțurile noastre nu sunt periculoase, dar specificăm faptul că:
  • Distanța dintre locuințe și Depozit s-a micsorat substanțial, prin acordarea în continuare a autorizațiilor de construcții în zona de protecție a acestuia, cetățenii fiind păcăliți la propriu! Ei ar trebui să ceară despăgubiri celor ce i-au adus în zonă!
  • Multe din case sunt construite pe depozite de deșeuri vechi (depozitate până la punerea în funcțiune a CMID IRIDEX, dar și după)  peste care s-a pus pământ iar în subsol sunt gaze, de la continuarea procesului de fermentare a deșeurilor, precum și ape infestate – pe vremurile acelea nu exista tehnica de acoperire cu geomembrană pentru protejarea apelor freatice și a solului etc. Astfel că:
  • În zonă se pregătește o mare platformă peste depozitele de deșeuri Giulești Sârbi, pentru dezvoltarea unui nou cartier de locuințe! Iată, acesta e situat la 250-300 m de Depozit! Acei cetățeni vor suferi 10-20 ani datorită deșeurilor aflate sub stratul de pământ. Același lucru se întamplă și în zona de sud-vest.

Cine dorește cu adevărat să descopere sursele mirosurilor trebuie să apeleze la Autoritățile Statului – Garda Națională de Mediu, Agenția de Protectie a Mediului, Apele Române, INMH, la autorități competente și profesioniste.

Pentru a vă demonstra buna noastră credință, vă stăm la dispozitie cu orice informație și vă invităm să vizitați amplasamentul activității noastre, împreună cu un grup de 4-5 persoane reprezentative, ce doresc să clarifice problema mirosurilor și nu pornesc, din start, de la premiza că activitatea IRIDEX trebuie blocată cu orice preț.

Conducerea IRIDEX GROUP

14/9/2016