Studenți de la Universitatea de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultatea de Ingineria și Protecția Mediului în Agricultură, alături de cei de la Facultatea de Inginerie a Sistemelor Biotehnice de la Universitatea Politehnică București, au participat, ieri, 22 mai, la prima Zi a Porților Deschise la Depozitul Ecologic Iridex din Chiajna, eveniment care a avut ca temă cele mai noi echipamentele tehnologice în funcțiune la nivel european pentru protecția mediului și pentru reintroducerea deșeurilor în economia circulară. Investiția în formarea specialiștilor și responsabililor de mâine este o prioritate pentru grupul de firme IRIDEX, atât în contextul efortului general pentru gestionarea integrată a deșeurilor, cât și din perspectiva politicilor Uniunii Europene privind implementarea obiectivelor economiei circulare, astfel încât să fie optimizate resursele și să fie redus impactul nociv asupra mediului și asupra sănătății oamenilor.
Respectând fluxul de lucru obișnuit într-un astfel de obiectiv, studenții au primit informații despre principalele echipamente aflate în funcțiune la depozitul ecologic IRIDEX, de la stația de sortare, la cea de compost, instalația de biogaz sau stația de epurare a levigatului. Ecologizarea, un subiect fierbinte la nivel european, a fost un altă temă pusă în discuție, cu atât mai mult cu cât grupul IRIDEX deține cele mai performante echipamente de protecție a mediului în funcțiune în acest moment în România și continuă să aloce bugete semnificative investițiilor în tehnologii performante pentru ecologizare și pentru reducerea emisiilor fugitive. Grupul de studenți a fost interesat de modul în care este tratat levigatul, cum funcționează instalațiile de extracție si valorificare a gazului de depozit, care sunt performanțele și principiile de funcționare a biodesulfuratorului și au văzut, în premieră, tunul canadian, unic în România și folosit destul de rar și în Europa. Acest echipament pulverizează în aer uleiuri esențiale ce diminuează emisiile rezultate în urma procesului de depozitare și fermentare a deșeurilor.
De asemenea, participanții au primit informații tehnice despre partenerii IRIDEX, furnizori de solutii tehnice integrate, Klarwin – companie specializată în consultanță tehnică, sisteme și servicii în domeniul ingineriei aplicate pentru filtrarea, separarea și purificarea fluidelor și tratarea apei, și Wessling – prestigioasă companie europeană de consultanță, specializată în analiză și de testare, pentru verificarea parametrilor de calitate, siguranță și protecția mediului.
Despre IRIDEX
Înființat în urmă cu peste 25 de ani, IRIDEX Group are peste 700 de angajați și o cifră de afaceri de circa 75 de milioane de euro. Cu acționariat exclusiv românesc, grupul execută lucrări de gestiune integrată a deșeurilor, proiectare și exploatare de depozite ecologice municipale pentru deșeuri nepericuloase, construcții civile și industriale, lucrări de infrastructură la cel mai înalt standard de calitate. IRIDEX implementează proiecte de pionierat în diverse domenii: promovarea folosirii surselor de energie regenerabilă, instalații de producere de energie electrică din biogaz ș.a. Prin instalațiile de sortare și tratare a deșeurilor, prin depozitele pe care le administrează, respectiv prin tehnologiile folosite în mod curent, IRIDEX Group deservește o populație de peste 1 000 000 de oameni din România.
Din respect pentru comunitate, IRIDEX își reafirma angajamentul pe termen lung în politicile de responsabilitate pentru mediu și are în vedere implementarea principiilor Economiei Circulare, folosind instalații nepoluante fabricate în Uniunea Europeană, a căror activitate este monitorizată permanent și certificată. Mai multe detalii găsiți pe: www.IRIDEX.ro