Centrul de Management Integrat al deşeurilor IRIDEX de la Chiajna desfășoară un serviciu de utilitate publică, esențal pentru asigurarea în sprijinul cetăţenilor şi în perfectă concordanţă cu cerinţele de mediu şi de management deşeuri asumate de România prin Tratatul de Aderare la UE şi transpuse în legislaţia naţională. În toată activitatea noastră aplicăm principiile economiei circulare, iar Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Iridex de la Chitila joacă un rol important în procesul de creștere a gradului de reciclare a deșeurilor din România.
Centrul de Management Integrat al deşeurilor IRIDEX de la Chiajna este construit şi operat după toate normele privind protecţia mediului în vigoare în Uniunea Europeană, fiind primul şi cel mai mare astfel de centru autorizat să funcţioneze în România.
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Iridex de la Chitila este cel mai mare și cel mai modern CMID dn țară, singurul care respectă în totalitate legislația românească și cea europeană în domeniu. Cu o suprafață totală pentru depozitare de 25.74 ha, CMID Iridex reușeste cu succes să asigure procesarea, sortarea, neutralizarea și, în cele din urmă, eliminarea prin depozitare a deșeurilor din Municipiul București și din zonele adiacente.
De la începutul activității sale, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Iridex de la Chitila a fost în permanență modernizat cu tehnologii de ultimă generație în domeniul gestionării deșeurilor municipale și a protecției mediului.
În acest moment, CMID Iridex implementează standarde de control care sunt mai drastice decât cerințele legislative din România sau cele cuprinse în reglementările europene în domeniu.
Centrul de Management Integrat al deşeurilor IRIDEX de la Chiajna include:
- Depozit conform (Citește mai mult) link către depozit conform
- staţie de sortare a deşeurilor în scopul reciclării,
- staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor,
- staţie de tratare a deşeurilor din construcţii,
- instalaţie de extracţie și colectare a gazului din depozitul de deşeuri ,
- instalație de producere a energiei electrice folosind gazul de depozit
- staţie de epurare a levigatului prin osmoză inversă
- stație de epurare a apelor uzate
În funcţie de tipul şi natura lor, deşeurile trec printr-una sau mai multe din aceste facilităţi înainte de a fi depozitate în depozitul conform.
Depozit conform
DATE TEHNICE
Suprafața totală: 25.74 ha
Suprafața utilizată până în prezent: 16.5 ha
Celule: 7
Depozitul de deșeuri municipale Iridex este unul din puținele depozite conforme din România care îndeplinește toate standardele de mediu asumate de România în cadrul capitolului #Mediu# din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. El este proiectat și operat în conformitate cu prevederile Directivei UE 1999/31/CE cu privire la depozitarea deşeurilor, transpusă în legislaţia naţională prin HG nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor, precum şi cu cele ale Normativului tehnic privind depozitarea deşeurilor aprobat prin OM nr. 757/2004.
Depozitul conform de la Chiajna își desfășoară activitatea în beneficiul locuitorilor Capitalei. În anul 1999, Primăria Municipiului București a concesionat, în urma unei licitații publice, serviciile de proiectare, execuție, exploatare și postmonitorizare aferente rampei de depozitare a deșeurilor municipale.
În conformitate cu prevederile PUZ-ului din anul 1999, terenul pe care funcționează depozitul conform face parte, prin destinație, din categoria lucrărilor de utilitate publică, respectiv subzona construcțiilor și amenajărilor pentru gospodărie comunală.
Conform PUZ aprobat cu HCS1 Nr. 318 din 11.12.2003, terenul: Șos.Rudeni – Chitila, tarla A912, se află în zona G1, zonă cu destinație exclusivă gospodarie comunală – groapă de gunoi ecologică.
În conformitate cu prevederile RLU – PUG pentru aceasta zonă sunt admise construcții, instalații și amenajări pentru gospodaria comunală, în speță, pentru activități de salubritate.
Depozitul de deșeuri municipale de la Chiajna este contruit și operat pentru a reduce la minim efectele adverse asupra mediului, a preveni poluarea pe termen lung a solului, a elimina afectarea calitatii apei din pânza freatică și a limita, pe cat posibil, mirosurile neplacute inerente.
Întreg depozitul de deșeuri municipale de la Chiajna se află într-o #cua impermeabila#, sistemul de impermeabilizare fiind realizat dintr-un strat de argilă compactată, acoperită cu o geomembrană PEID și întărită cu material geotextil nețesut, peste care este așezat un strat de pietriș pentru drenaj levigat.
Pentru neutralizarea mirosurilor specifice provenite din zona activă de depozitare a deșeurilor și diminuarea disconfortului olfactiv apelăm, în caz de nevoie, la instalația cu solutie de neutralizare a mirosurilor neplacute, unică în țară.
Depozitarea permanentă se realizează în 7 celule, din care 5 (C1-C5) sunt închise și două (C6-C7) sunt celule active. Volumul total de depozitare a deșeurilor, pentru compartimentele C1 – C7 este de 4.500.000 mc. Volumul disponibil din compartimentele C6 si C7 este de 1.600.000 mc.