Care este soluția eco: depozitul sau incineratorul de deșeuri?
De ceva vreme, pe fundalul dezbaterilor privind planul de menținere a calității aerului în Municipiul București și Județul Ilfov), în spațiul public s-au prezentat argumente pro si contra celor mai bune metode de a rezolva problema eliminării deșeurilor municipale.
În principiu, discuțiile se concentrează asupra a două metode, cea a depozitării la groapă și cea a incinerării deșeurilor municipale. Mai mult, un studiu comandat în urmă cu ceva ani de Ministerul Fondurilor Europene, recomanda construirea a trei incineratoare de mare capacitate la București, Bacău și Bacău. Până în acest moment, planul a rămas la nivel de intenție, așa că mai avem timp să nespunem părerea.
Elimină incineratorul nevoia pentru depozite de deșeuri?
Răspunsul este categoric, NU. Un incinerator reduce 80-90% din masa deșeurilor municipale, însă chiar și cenușa rezultată din ardere trebuie depozitată undeva. De obicei, cenușa rezultată din ardere poate fi folosită mai departe, pentru fabricarea cimentului, dar numai dacă îndeplinește anumiți parametri tehnologici. Ce face, cu siguranță incineratorul de deșeuri municipale este să reducă substanțial ritmul de umplere al unui depozit de deșeuri municipale.
Ce realizează un incinerator de deșeuri municipale?
Un incinerator de deșeuri municipale reduce semnificativ cantitatea și volumul deșeurilor depuse la groapă, realizând conversia lor de o manieră care să permita recuperarea și/sau depozitarea lor. De asemenea, incineratorul valorifică energetic deșeurile prin producerea de energie electrică sau termică, folosită apoi la încălzire. Nu în cele din urmă, prin incinerare, se dorește reducerea potențialului de risc de poluare. Trebuie remarcat că cenușa rezultată în urma arderilor conține metale grele. La fel, apa tehnogică trebuie tratată corespunzător în stații de epurare iar gazul rezidual rezultat în urma tratarii termice a deșeurilor municipale ncesesită tehnologii avansate de epurare.
Ce rezultă în urma arderilor deșeurilor municipale?
Distrugerea deșeurilor municipale prin incinerare se face la temperaturi foarte înalte, de minimum 900°C . În anumite cazuri, moleculele pot fi distruse numai la temperaturi mai mari de 1,000°C sau chiar 1,200°C, cum este cazul fenolilor, substanțelor halogenate, etc. Substanțele din compoziția reziduurilor depinde de materialele incinerate, unele dintre ele având chiar potențial cancerigen.
În urma arderilor, sunt eliminate unele reziduuri solide și lichide:
- cenușă și/sau zgură;
- praf și produși chimici de reactie (din sistemul de epurare a gazelor)
- catalizatori epuizați;
- materiale adsorbante epuizate;
- apă uzată;
- alte reziduuri.
Este incinerarea deșeurilor o metodă nepoluantă 100%?
Cantitatea de reziduuri ce rezultă în urma procesului de ardere a deșeurilor municipale impune tehnologii eficiente de epurare a gazelor, care să permită recuperarea celei mai mari părți din materialele recuperabile. Dacă recuperarea nu este posibilă, procesul de ardere trebuie să asigure o eliminare în conditii de maximă siguranță pentru locuitorii din zonă și pentru mediu.
Producerea de energie electrică și de căldură din deșeurile care nu pot fi reciclate și/sau refolosite reprezintă o metodă eco de valorificare la maximum a potențialului lor. În aceși timp, procesul de ardere în sine – ca orice proces de ardere – prespupune consum de oxigen și producerea de gaze cu efect de seră.
Cât durează construirea unui incinerator de deșeuri municipale?
În condiții ideale, din momentul demarării lucrărilor, construirea unui incinerator de deșeuri municipale poate dura între 3 și 5 ani și necesită asigurarea unui flux constant de 300-400 de muncitori. Incinerarea deșeuri municipale este o activitate complexă ce necesită instalații tehnologii complexe ce nu trebuie confundate cu arderea frunzelor toamna, în grădină.
Părerea specialistulului
Fostul Ministru Secretar de Stat din Ministerul Mediului, Raul Pop, afirma la finele mandatului că: „România nu se află în poziția în care să-și concentreze eforturile spre dezvoltarea opțiunilor de eliminare a deșeurilor. Avem nevoie de depozite de deșeuri, cel puțin deocamdată, însă problemele noastre majore sunt în zona de colectare selective la locul de generare, fie el domiciliu, sediu de companie, clădire administrativă, școală, spital etc. Aceasta lipsa de performanță pune România într-o situație riscantă, în care îi va fi imposibil să-și indeplinească obligațiile de valorificare a deșeurilor reciclabile. Investițiile în incineratoare, pentru a fi rentabile, vor trebui recuperate prin procesarea contra cost a unor sute de mii de tone de deșeuri cu putere calorică. Acestea, ca să fie clar, NU EXISTĂ decât dacă sunt incinerate deșeuri reciclabile (hârtie, carton, unele tipuri de plastic, anvelope, lemn, reziduuri industriale). Așadar, fie nu reciclăm, fie importăm deșeuri pentru a ne putea menține în viață incineratoarele. Cazul Suediei este cel mai vizibil, care a ajuns să importe deșeuri pentru incinerare.
Ce-i de făcut?
Toate țările pe care le dăm ca exemplu când vine vorba de incineratoare de deșeuri: Suedia, Danemarca, Germania, Austria etc sunt exact aceleași țări pe care le dăm exemplu și atunci când vine vorba de colectare selectivă, recilare și spirit civic. De decenii bune suedezii, nemții, austriecii și alții au implementat cu strictețe acele metode menite să încurajeze recilcarea și să reducă la minimum cantitatea de deșeuri ce este depusă la groapă sau este trimisă spre incinerare.
Nu ne rămâne decât să procedăm la fel, adică:
- Să colectăm selectiv, astfel încât la groapa de gunoi să nu ajungă din ce în ce mai puține
- Să reciclăm mai mult
- Să reparăm ce se poate repara, să nu aruncăm lucruri care încă mai pot fi folosite scopului lor
- Să nu facem risipă de alimente, să cumpărăm cât avem nevoie
Despre IRIDEX Group
Infiinţat in urma cu peste 25 de ani, IRIDEX Group are peste 700 de angajaţi şi o cifra de afaceri de circa 75 de milioane de euro. Cu acţionariat exclusiv romanesc, grupul executa lucrari de gestiunea integrata a deseurilor, proiectare si exploatare de depozite ecologice municipale pentru deseuri nepericuloase, constructii civile si industriale, lucrari de infrastructura la cel mai inalt standard de calitate. Iridex implementeaza proiecte de pionierat in diverse domenii: promovarea folosirii surselor de energie regenerabila, instalaţii de producere de energie electrica din biogaz ş.a.
In respect pentru comunitate, IRIDEX isi reafirma angajamentul pe termen lung in politicile de responsabilitate pentru mediu si in respectarea principiilor Economiei Circulare, folosind instalatii nepoluante fabricate in Uniunea Europeana, a caror activitate este monitorizata permanent si certificata