Stația de sortare deșeuri

CMID IRIDEX include o serie de instalatii si facilitati pentru recuperarea si valorificarea superioara a deseurilor municipale si industriale asimilabile, a fractiei biodegradabile din deseuri municipale, precum si a deseurilor din constructii si demolari.

O mare parte din deseurile care pot fi reciclate sunt deseurile municipale, din pacate populatia nu constientizeaza importanta colectarii deseurilor pe diferite categorii si din aceasta cauza in depozit ajung deseuri cu o compozitie eterogena, in diverse proportii, din materiale reciclabile si nereciclabile, in amestec cu fractia biodegradabila. Fiind amestecate, acestea trebuie sa treaca printr-un proces de sortare care se face cu ajutorul statiei de sortare si prelucrare a deseurilor municipale si asimilabile.
Statia de sortare a fost pusa in functiune in anul 2013 si include echipamente si tehnologii moderne si eficiente prin care se realizeaza sortarea, reciclarea si recuperarea materialelor reciclabile precum si valorificarea deseurilor nereciclabile prin coincinerare in fabricile de ciment.

Linia tehnologica este formata din:
–  1 linie tehnologica de tratare mecanica si separare fractie biodegradabila de fractia uscata
– 2 linii tehnologice de sortare identice ( 2 benzi cu lungimea de 16 m si latime 1,2 m, viteza 1,12 m/s si 24 de posturi de sortare)
– 1 presa cu o capacitate de 5t/h (PET, hartie, plastice, doze aluminiu)
-1 presa de capacitate medie (15 t/h), pentru RDF

Pe langa linia tehnologica, sortarea se face si cu ajutorul echipamentelor auxiliare de care dispune statia de sortare:
– desfacator de saci
– ciur de sortare mecanica
– separator magnetic
– cabina de sortare
Capacitatea maxima a instalatiei de tratare mecanica este de 40t/h, iar cea a instalatiei de sortare este de 20 t/h. Deseurile supuse procesului de sortare sunt deseuri menajere nepericuloase si deseuri industriale asimilabile.

diagrama-statie-sortare
In urma procesului de sortare rezultă :

  • deseurile de ambalaje reciclabile, acestea fiind trimise ulterior catre reciclatori.
  • refuzul de sortare (RDF= Refuse-Derived Fuel) care dupa compactare este trimis spre coincinerare la fabricile de ciment. Balotii de RDF sunt depozitati temporar pe o platforma betonata care este prevazuta cu rigole si bazine de colectare a apelor uzate, acestea sunt periodic vidanjate si eliminate la instalatia de epurare levigat de pe amplasamentul CMID.

Fractia marunta (cu incarcatura mare de biodegradabile) este trimisa catre statia de tratare biologica, in limita capacitatii de procesare.

Statia de sortare si prelucrare deseuri menajere si asimilabile proceseaza doar o parte din deseurile receptionate de CMID, in special pe cele cu o incarcatura mai mare de deseuri reciclabile.

Statia de sortare este extrem de utila pentru optimizarea fluxului de deseuri, sortarea acestora minimalizeaza cantitatea de deseuri proprii produse si diminueaza cantitatea de deseuri depozitate. Astfel, se recupereaza o mare parte din deseurile reciclabile: mase plastice, PET-uri, doze de aluminiu, fier, etc, care mai apoi sunt predate spre valorificare firmelor speciale.

Tot prin activitatea statiei de sortare, refuzul de sortare (RDF-ul) este valorificat prin coincinerare, in acest fel rezulta o diminuare a cantitatii de depozitare a deseurilor cu minim 35-40%.
O alta activitate favorabila tot din punct de vedere al diminuarii cantitatii de deseuri depozitate, o constituie tratarea biologica a deseurilor biodegradabile. Prin procesul de tratare biologica se reduce cantitatea de deseuri depozitate, iar produsul obtinut este refolosit ca material de acoperire zilnica. Timpul de tratare este de 21-28 zile, iar rezultatul este stabilizarea biologica a fractiei organice si reducerea masei deseurilor cu aproximativ 23 %.

img-statie-de-sortare1