Energie Alternativa

Biogazul este produs prin fermentarea aneroba a produselor organice, un proces care se desfasoara in absenta oxigenului, prin amestecare continua la o temperatura de peste 40 grade. Biogazul rezultat prin descompunerea pe cale aeroba a deseurilor are in componenta sa 50-90 % gaz metan, 10-40 % CO2, 0,1 % H2S, avand o compozitie comparabila cu cea a gazului metan brut.

Biogazul poate fi produs din aproape toate tipurile de deseuri organice: deseuri de uz casnic, deseuri de peste si de la abatoare, deseuri provenite din produse lactate, deseuri de amidon, din productia cartofilor, iarba, deseuri pe baza de cereale, etc.

Metoda de extractie a biogazului este aplicata cu succes in Asia, unde doar in China se presupune ca ar exista 10 milioane de instalatii, in India procedeul este mai vechi de 75 de ani, existand peste 80 mii de instalatii.
In acest moment piata biogazului este cea mai dezvoltata in Europa, unde majoritatea tarilor au implementat programe de trecere la surse alternative de energie. 75% din biogazul produs in Europa este obtinut din deseuri agricole, 17% din deseurile organice si 8% -canalizare.

In Romania, aceasta sursa de energie alternativa nu este foarte folosita, in ciuda posibilitatilor de care dispunem. Se considera ca 65% din potentialul Romaniei il reprezinta biomasa si doar 1% energie solara, ironia este ca avem mult mai multe instalatii si panouri pentru obtinerea energiei solare decat instalatii de biogaz.

O instalatie de obtinere a biogazului se afla la Centrul de Management Integrat al Deseurilor Iridex, unde a fost construita si pusa in functiune incepand cu 2010 prima statie de productie energie electrica din exploatarea gazelor de depozit .( link articol statie). Din energia electrica generata un procent de 90% se livreaza in SEN. Utilizarea gazului de depozit pentru obtinerea energiei electrice si termice este o masura extrem de favorabila pentru reducerea CO2 generat de fermentarea parii biodegradabile din masa de deseuri. Astfel, prin racordarea puturilor de extractie la sistemul de colectare a gazului de depozit, s-a diminuat semnificativ cantitatea de gaze cu efect de sera emisa, acest fapt ducand la micsorarea cantitatii degajata in atmosfera si la imbunatatirea calitatii aerului.