Comunicat de presă Iridex – 16.08.2016

Spre știința Autorităților locale,

Cunoscând preocuparea dvs permanentă pentru rezolvarea problemei mirosurilor în zona de Nord și Nord-Vest a Capitalei, reclamate de cetățeni, dorim să vă aducem la cunoștiință rezultatele Controlului Gărzii Naționale de Mediu efectuat în perioada 25.07 – 04.08.2016.

         În această perioadă, s-a verificat fiecare instalație și zonă posibilă a fi cauza unor emisii de gaze – mirosuri cu efect propagator și care să fie cauza reclamațiilor cetățenilor. Vă prezentăm mai jos constatările dar și aprecierile profesionale asupra controlului :

Ca urmare, măsura dispusă de completare a șuruburilor de prindere e gratuită, neprofesională, nejustificată având în vedere ca nu s-au sesizat scurgeri de gaz la îmbinare, deci este doar șicănătoare!

Pe traseul transportului gazului s-au verificat stațiile de colectare a gazului din puțurile de extracție. Nu s-au constatat pierderi de gaz!

În continuarea traseului transportului gazului s-au verificat echipamentele de ardere a gazului HTN și motoare. NU se consemnează nicio scurgere de gaz; se fac verificările funcționării automate și manuale și se constată funcționarea acestora.

Concluzie: Întreg sistemul de captare – transport – ardere a gazului NU are scăpări și nu produce mirosurile reclamate de cetățeni! Aceasta a fost sursa principală suspectă de emisii necontrolate, căci prelucrează anual peste 8.000.000 mc gaz. Toate instalațiile sunt securizate și automatizate.

În final, pentru că nu exista nimic care să fie consemnat ca sursă de mirosuri posibilă ce ar determina că mirosurile resimțite de cetățeni la 2-5 km distanță RĂMÂN suspiciunile complet nefondate ca s-ar elibera în aer gaze nearse.

Această acuză o considerăm de-a dreptul răuvoitoare, căci arderea acestui gaz în motoare înseamnă pentru noi producere de energie electrică = sursa acoperirii costurilor investiției. Nu putem califica civilizat această suspiciune, dar a adus grave prejudicii societății noastre, fapt pentru care inspectorii vor trebui să-și justifice suspiciunea.

Tot urmare a acestor suspiciuni, au dispus măsuri de sigilare robineți și vane, care nu mai pot fi manevrate în scopul menținerii lor în funcțiune – se blochează, iar personalul muncitor, în cazul în care ar trebui deblocate, rămân inhibați la vederea sigiliului; astfel se evită manevrarea, fapt ce poate produce accidente. Prin această măsură se obstrucționează operarea corectă a instalațiilor.

Se constată o grosime mai redusă a stratului de acoperire în zonele alese de inspectorii GNM.

Dar și în aceste zone, acoperirea s-a facut în limitele prevăzute de Normativ (30-50cm), iar cca 5-10cm de pământ au intrat în masa deșeurilor, restul s-au compactat odată cu trecerea timpului și s-au format șiroiri datorită precipitățiilor pe taluzele depozitului ( NU RAVENE, ravena fiind altceva).

Acest strat acoperitor, este insa eficient si nu permite scurgeri de mirosuri, caci asa cum constata si inspectorii GNM “dacă se îndepărtează stratul de pământ, se simte un disconfort olfactiv puternic. Deci, daca nu se indeparteaza, NU se simte miros!

Dar, dorim să arătăm că din cei cca 130.000 mp de acoperire provizorie, în acest an se vor acoperi definitiv cca 40.000 mp. La această oră sunt realizați sau în curs de realizare cca 20.000 mp, iar anul următor se vor mai acoperi încă cca 50.000 mp. Prin această acțiune se va etanșeiza cea mai mare parte a depozitului vechi. În zonele în care grosimea stratului de pământ este mai mică, se vor repara șiroirile și se va completa grosimea stratului de pământ.

Aceste 2 surse posibil majore de emisii sunt în siguranță (gaz + acoperire masiv deșeuri) !

NU emană mirosuri ce ar putea fi resimțite la limita distanței de protecție de 1 km ( la acea distanță, conform Studiului de dispersie efectuat de INMH, intensitatea mirosurilor se diminuează până la 1 milion de ori!)

Zona în care se resimt mirosuri, este zona de descărcare zilnică a deșeurilor în decurs de 24h / 24h. Această zonă este specifică activității de depozitare – mirosuri asumate prin activitatea însăși, dar a caror intensitate este și ea neutralizată până la limita de protecție de 1 km, conform tuturor normelor europene și românești. În această zonă, pentru diminuarea mirosurilor s-au montat instalații de deodorizare, s-a luat măsura, conform și solicitării inspectorilor GNM, de a diminua suprafața de lucru și acoperirea cu pământ a zonelor în care s-au făcut depozitările în zilele anterioare.

În aceste zile se experimentează un nou tip de acoperire, modern, utilizat în țările Uniunii europene cu succes. În funcție de rezultate și acceptul autorităților îl vom promova.

Dorim însă să se cunoască faptul că întreg circuitul de colectare – transport – depozitare a deșeurilor implică mirosuri, dar acestea sunt în limite asumate și continue. Aceste mirosuri nu apar numai în anumite zile și la anumite ore, deci cu siguranță, mirosurile de scurtă durată resimțite de cetățeni nu sunt cauzate de depozitarea deșeurilor! Aici ori sunt mirosuri semnalate continuu, ori nu sunt!

Celelalte surse posibile sunt securizate și gestionate profesional.

De altfel, în niciunul din numeroasele controale anterioare nu s-au sesizat mirosuri intense, care să poată fi sursa celor sesizate de cetățeni.

Menționăm că pe parcursul controlului, s-au făcut și comparatii între datele și orele reclamate de cetățeni ca având mirosuri cu funcționarea ori nefuncționarea  instalațiilor noastre. Și acestea confirmă că NU Centrul de Management al Deseurilor IRIDEX este sursa mirosurilor reclamate.

                 Dorim, însă, să precizăm ca o măsură abuzivă de suspendare a activității, fără motive justificate,  serioase – la această dată ele nu există! – pot conduce la accidente de mediu, proliferarea de mirosuri în tot orașul prin traversarea acestuia de cca 500 transporturi de gunoi, haos la celelalte depozite prin aglomerari la descărcare și nu în ultimul rând, creșterea costurilor de transport, respectiv a celor de salubrizare, cu posibile implicații majore asupra salubrizării și eliminării deșeurilor.

Conducerea Iridex